image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image
images
Ask our legal expert!
Gencs Valters
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.

Euroopan Unionin tuomioistuin on selventänyt 'työaika' -käsitteen

15 June 2016
Facebook Twitter Linkedin

Euroopan Unionin tuomioistuin antoi 10.09.2015 tuomion tapauksesta C-266/14 Federacion de Services Privados del sindicato Comisioners obreras, mikä selvensi EU parlamentin ja neuvoston Direktiivin 2003/88/EC ('Direktiivi') käsitettä 'työaika'. Direktiivi hyväksyttiin 04.10.2003, ja koskee yritysten työjärjestelysääntöjä. 

 

Oikeudenkäynti ja pääkiistat

Tyco Integrated Security SL and Tyco Integrated Fire & Security Corporatuin Servicos SA ('Tyco') -yhtiön yrititystoiminta kattaa melkein kaikkialla Espanjassa. Tyco asentaa ja ylläpitää turvajärjestelmiä, jotka havaitsevat tunkeutumisyrityksiä, mikä on auttanut murtojen havaitsemista ja  estämistä. Vuonna 2011 Tyco sulki kaikki paikalliset toimistonsa Espanjan eri maakunnissa ja liitti kaikki työntekijänsä päätoimistoon, joka sijaitsee Madridissa.  


Tyconin teknikot asentavat ja ylläpitävät turvajärjestelmiä yksityishenkilöiden asuntoihin, teollisuuden ja kaupallisiin tiloihin eri  maantieteellisillä alueilla, jotka on heille määrätty. Tämä alue on yleensä osa maakunnasta tai maakunta kokonaan ja joskus alue kattaa enemmän kuin yhden provinssin. Näillä työntekijöille on käytössä yhtiön tarjoama ajoneuvo, jolla he matkustavat omasta kodista eri asuntoihin ja tiloihin asentamaan tai ylläpitämään turvajärjestelmää, mutta Tyco ei laske tätä matkustusaikaa kodin ja asiakkaan välillä työajaksi vaan lepoajaksi. Tämä johtaa siihen, että päivittäinen työaika lasketaan alkavan sillä hetkellä kun Tycon työntekijät saapuvat ensimmäisen asiakkaan luo, ja loppuvan sillä hetkellä kun työntekijä lähtee viimeisien asiakkaan luota. Eli vain aika, mikä on mennyt työtä tekiessä asiakkaan luona ja aika, joka on mennyt yhden asiakkan luolta toiselle matkustamiseen lasketaan. Ennen kuin eri alueilla olevat toimistot suljettiin, työaika laskettiin alkevan silloin kun työntekijät hakivat ajoneuvon paikalliselta toimistolta, ja työnajan laskettiin loppuvan silloin kun työntekijät palauttivat ajoneuvot takaisin toimistolle päivän päätyttyä. 

 

Espanjan Korkein Kansallinen Tuomioistuin esitti ennakkoratkaisukysymyksen Euroopan Unionin tuomioistuimelle

Espanjan Korkein Kansallinen Tuomioistuin päätti lykätä oikeudenkäyntiä ja esitti ennakkoratkaisukysymyksen Euroopan Unionin tuomioistuimelle ja tiedusteli lasketaanko aika, jota käytetään matkustamiseen enne työpäivää ja työpäivän jälkeen, myös 'työajaksi' Direktiivin mukaisesti.  

 

Euroopan Unionin tuomioistuimen ratkaisu

EU tuomioistuin päätti, että kyseisessä tilanteessa, jossa työntekijöillä ei ole vakituista työpaikkaa, ja joille johto on määrännyt tietyt alueet ja asiakkaat, aika, joka menee matkustamiseen kodin ja ensimmäisen asiakkaan välillä sekä aika, joka menee viimeisen asiakkaan luota kotiin matkustamiseen lasketaan työajaksi Direktiivin merkityksen mukaisesti.  

 

Kyseistä tilannetta on tulkittava siten, että matkustusaika sisältyy toiminnan harjoittamiseen, nämä matkat ovat välttämättömiä työntekijöille suorittaa työnsä. Jos tätä matkustukseen käytettyä aikaa ei laskettaisi työajaksi, työnantaja niin kuin Tyco, voisi väittää Direktiivin määrittelemän työajan kattavan pelkästään aika, joka on käytetty turvallisuusjärjestelmän asentamiseen ja huoltoon, mikä vääristää Direktiivin määritelmää ja on työntekijöiden terveellisyys ja turvallisuus -päämäärää vastaan. 

 

EU tuomioistuimen mukaan näillä matkoilla työntekijät toimivat työantajien halun ja ohjeiden mukaan, ketkä voivat vaihtaa asiakkaan tilausta, peruuttaa tai lisätä tapahtuman. Matka, joka menee asiakkaiden luo ja pois on välttämätön työtehtävän vuoksi ja näissä tilanteissa työtekijät eivät pysty käyttämään aikaa omien aisoiden ja kiinnostusten hoitamiseen, koska heidän on oltava työantajien saatavilla. Myös, työtekijä, joka harjoittaa toimintaansa samalla kun on matkalla asiakkaalle, ja jolla ei ole vakituista työpaikkaa, työskentelee EU tuomioistuimen mukaan tällä matkalla. 

 

Jos kaipaat apua tai lisää tietoa, ole hyvä ja ota yhteyttä meidän Latvian, Viron tai Liettuan lakimiehiimme jotka puhuvat myös englantia seuraavasta sähköpostiosoitteesta: info@gencs.eu 

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.