image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image
images
Ask our legal expert!
Gencs Valters
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.

Työntekijän palkkaaminen Virossa

20 June 2016
Facebook Twitter Linkedin

Osa kolme

Työsopimukset

Työsopimuksia on monia eri versioita: jatkuva, määräaikainen, väliaikainen, kausiluonteinen, lisätyö, toissijainen työ, etätyö, työn teko palvelujen suoritusta vasta jne. Yleensä työsopimukset ovat jatkuvia. 

 

Salassapitovelvollisuus/tietosuoja

Viron Velvoiteoikeuden mukaan työantajilla on oikeus päättää mitkä tiedot ovat luonteeltaan tuotanto- tai liikesalaisuuksia, jotka työntekijöiden on pidettävä salassa. Työantajat ja työtekijät voivat sopia sopimussakosta, sen suuruudesta sekä kompensaatioista niistä teoista, joita ei ole mainittu sopimussakko-sopimuksessa, käytettäväksi silloin kun vahingot ovat tulleet salassapitovelvollisuuden rikkomisen seurauksena. 

 

Immateriaalioikeus/Keksintöjen omistamisoikeus

Laki säätää immateriaalioikeuksien omistajuudesta, silloin kun sopimusehdot puuttuvat. Työtekijöiden, jotka eivät ole EU kansalaisia, palkkaaminen on mahdollista ja kyseiset henkilöt saavat olla Virossa 3kk, jos heillä on voimassa oleva henkilötodistus tai matkustusasiakirja. Jos EU kansalainen haluaa saada väliaikaisen oleskeluluvan, hänen on otettava yhteyttä paikallisen hallituksen toimivaltaiseen viranomaiseen, ja rekisteröitävä paikallinen osoitteensa 3 kk sisällä siitä päivästä lähtien kun hän on saapunut Viroon. Väliaikainen oleskelulupa myönnetään viideksi vuodeksi.

Oleskelulupa henkilöille, joka ei ole EU:n kansalainen, myönnetään vai jos kyseisen henkilön palkka on tarpeeksi hänen elätykseensä. Työantajan on maksettava kyseiselle henkilölle palkkaa, joka on vähintään saman verran kuin Viron Tilastotoimiston arvioima keskimääräinen vuosipalkka Virossa. 

 

Tiettyjen henkilöiden palkkaaminen

Virossa on työantajien on otettava huomioon rajoitukset koskien vaarallisten työtehtävien jakamiseen sekä rajoitukset koskien herkkien ihmisryhmien työllistämistä (jotka ovat esimerkiksi lapset ja odottavat naiset). 

 

Ulkoistaminen ja/tai alihankinta

Yrityksen tai organisaation omistajan vaihtuminen; käskynalaisuus, perustaja tai yrityksen nimi; uuden yrityksen tai organisaation muodostaminen yhdistymällä toisen yrityksen kanssa; jakautuminen uusien yritysten tai organisaatioiden muodostamisen johdosta; jakautuminen yritysten yhdistymisen johdosta; huomio että yrityskauppa ei ole välttämättä aina pätevä syy työsuhteen lopettamiseen.  

 

Jos kaipaat neuvoa koskien Latvian, Liettuan ja Viron työlainsäädäntöä, ole hyvä ja ota yhteyttä englantia puhuviimme lakimiehiimme seuraavasta sähköpostista: info@gencs.eu 

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.